Kunst in opdracht

Kunst in opdracht

Over Kunst in opdracht

Sommige plekken vragen om het zichtbaar maken van een verhaal of het creëren van een eigen, onderscheidende kwaliteit. Dergelijke plekken bieden ruimte voor kunst in opdracht. Hoe formuleer je zo’n opdracht en hoe kom je tot een selectie van geschikte kunstenaars? En hoe behoud je de artistieke ruimte binnen de randvoorwaarden die een architectonisch ontwerp, een bouwproces of een transitie van de organisatie stellen?

 

Wij helpen uitgangspunten te formuleren, dragen geschikte kunstenaars of vormgevers voor en begeleiden het gehele proces, van ontwerp tot realisatie en beheer. Hierbij besteden we veel aandacht aan de uitwisseling van ideeën tussen opdrachtgever, opdrachtnemer en eindgebruiker. Zodat de kunstenaar – van jong talent tot internationaal zwaargewicht – de ruimte krijgt om een bijzonder kunstwerk te realiseren én er gebouwd wordt aan het draagvlak voor de kunst.

Kromhout Kazerne

De Kromhout Kazerne, vlakbij het Galgenwaard Stadion in Utrecht, huisvest ruim 3500 defensiemedewerkers. Online galerie ArtOlive verzorgde in opdracht van ISS Facility Services voor Bouwcombinatie Komfort alle kunst op het kazerneterrein. In de kantoorgebouwen is wisselende kunst geplaatst. Daarnaast realiseerden vier kunstenaars vijf grootschalige kunstopdrachten.

 

ArtOlive vroeg QKunst om deze kunstopdrachten inhoudelijk te begeleiden: het formuleren van de uitgangspunten, het selecteren van kunstenaars, de presentaties aan de kunstcommissie, de inhoudelijke feedback op de ontwerpen en de communicatie rond het project. Alles in nauwe samenwerking met toenmalig Meyer en Van Schooten Architecten. De kunstwerken zijn in 2011 opgeleverd binnen het project op basis van Publiek Private Samenwerking, waarmee het beheer voor 25 jaar is gewaarborgd. Wilt u meer weten? Vraag bij ons de publicatie aan over de kunst voor de Kromhout Kazerne.

Lokale Rabobanken

QKunst heeft een langdurige en productieve relatie met de Rabobank. Voor een aantal kantoren van lokale Rabobanken is kunst in opdracht vervaardigd. QKunst droeg passende kunstenaars voor en begeleidde de kunstopdrachten van concept tot en met realisatie.

 

In het werk dat kunstenaar Saskia Noor van Imhoff (1982), maakte voor het kantoor in Nunspeet, komen vormen uit de lokale klederdracht geabstraheerd terug in de installatie bestaand uit sculpturen in brons, hout en gips, fotografie en een kleed geweven bij het Textielmuseum in Tilburg.

Van den Broek Lohmans Fonds Nunspeet

Het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet wilde leven en werk van François Adriaan Molijn (1853-1912) eren door middel van een kunstwerk. De Rotterdammer Molijn stichtte de Veluvine verffabriek in Nunspeet. Hij was een bevlogen en geëngageerd ondernemer, die oog had voor de leefomstandigheden van zijn arbeiders. Molijn gaf vorm aan zijn idealen door banen, onderwijs, woningen en sociale voorzieningen in Nunspeet te creëren en maakte daarbij gebruik van industriële vernieuwingen. Als locatie voor de hommage koos het fonds het terrein van Cultureel Centrum Veluvine.

 

In opdracht van het fonds begeleidde QKunst de inrichting van de procedure, het formuleren van de opdracht en de voorselectie van kunstenaars. Voor de kunstenaarskeuze vormde het fonds een kunstcommissie met vertegenwoordigers van het Nunspeetse culturele veld, het bedrijfsleven en drie leerlingen van het naast Veluvine gelegen Nuborgh College. Na de presentatie van drie ontwerpen aan de inwoners van Nunspeet koos de commissie voor het ontwerp van Nicolas Dings, die een iconisch portret van Molijn combineert met historische verhalen over de sociaal maatschappelijke betekenis van de ondernemer.